Nuoret ja tulevaisuus
Ennaltaehkäisevät nuorten mielenterveyspalvelut on laitettava kuntoon
Nuorten mielenterveysongelmat ja koulupudokkaiden määrä on kasvussa. Ahdistus- ja masennusoireilu on lisääntynyt sekä tytöillä että pojilla huomattavasti koronapandemian alusta. Jopa 30 % tytöistä ja 8 % pojista kärsii kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta. Sijoitetuista 13–17-vuotiaista jopa joka toinen on nuorisopsykiatrian asiakas. Vuoden 2022 elokuun lopussa 41,5 % lapsista ja nuorista on joutunut odottamaan hoitoa yli kolme kuukautta. Oikea-aikainen avun saaminen vähentäisi merkittävästi inhimillistä kärsimystä ja myös kustannuksia.
Oppilaitoksiin tarvitaan työntekijöitä, jotka huomaavat nuoren haasteet ja auttavat niiden ratkaisemisessa
Nuorten ja perheiden tarpeisiin pitää vastata oikea-aikaisesti ja vaikuttavasti. Varhaisessa vaiheessa lapsen ja nuoren tukeminen ja avun vastaanottaminen tapahtuu luontevimmin koulussa. Peruskouluissa pitää olla riittävästi henkilökuntaa, opettajien lisäksi tarvitaan koulunkäyntiavustajia, sosionomeja sekä toimiva kouluterveydenhuolto.
Päihteiden käytön oltava jatkossakin rangaistavaa. Panostetaan oikea-aikaiseen hoitoon - ei huumeiden käytön mahdollistavaan politiikkaan
Päihteiden käyttöön liittyvät haitat aiheuttavat Suomessa miljardien eurojen kustannukset, kuormittavat merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja aiheuttavat mittaamattoman määrän inhimillistä hätää. Huumeiden käytön mahdollistamisen sijaan pitää keskittyä keinoihin, joilla huumeiden käyttäjää voidaan auttaa pääsemään eroon huumeista. Päihteiden käyttäjät tarvitsevat mahdollisuuden päästä oikea-aikaisesti vaikuttavaan hoitoon.