Yrittäjät - arjen sankarit

❗ Yrittämisellä on merkittävä vaikutus Suomen taloudelle ja hyvinvoinnille.

🔹 Suomessa on noin 290 000 yritystä, ja ne työllistävät noin 1,4 miljoonaa ihmistä. 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Yritysten 445 miljardin euron liikevaihdosta yli puolet syntyy pk-yrityksissä, ja pk-sektorin osuus BKT:sta on runsaat 40 %. Jopa yli 90 % yrityksistä on alle 10 työntekijän yrityksiä eli mikroyrityksiä. Pienyrityksiä on noin 5 %, keskisuuria noin 1 % ja suuryrityksiä noin 0,2 % yrityksistä. Lisäksi yksinyrittäjiä on noin 194 000.

🔹 Tällä hetkellä yritysten kasvun esteenä on monella alalla vallitseva työvoimapula. Väestön huoltosuhteen kehitys vaikeuttaa työvoimapulaa edelleen. Ulkomaista työvoimaa tullaan tarvitsemaan nykyistä enemmän. Tarveharkinnasta pitää luopua. Työllistyminen mahdollisimman pian maahan muuton jälkeen on parasta kotouttamista. Kielitaidon vahvistamiseen pitää satsata. Jos kotimaiset kielet eivät vielä suju, työnteon aloittaminen englannin kielellä tai vähäisemmälläkin suomen kielellä pitää pyrkiä mahdollistamaan, jos vain työtehtävät sen sallivat. Työtä tekemällä myös kielitaito kehittyy.

🔹 Paikallista sopimista pitää lisätä. Työn tekemisen kynnystä pitää laskea muuttamalla tukia työntekoon kannustavaan suuntaan ja myös lyhytaikaisten työsuhteiden vastaanottamisen pitää olla kannattavaa. Yrittäjien työtä helpotetaan, kun muistetaan arvioida lainsäädäntömuutosten vaikutukset yrittäjiin. Jakamalla julkisia hankintoja osiin mahdollistetaan pk-yritysten osallistuminen kilpailutuksiin. Pk-yritykset tarvitaan mukaan tuottamaan hyvinvointialueiden palveluja.

🔹 Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio -rahoitusta pitää lisätä. TKI-toiminnan 4% BKT:sta rahoitustavoitteesta täytyy pitää kiinni. Suomen nousua vihreän teknologian edellekävijämaaksi pitää kaikin keinoin vahvistaa. Tukemalla nuorten kouluttautumista varmistetaan osaavan työvoiman saatavuus.

🔹 Yrittäjiä on kovin erilaisia ja siksi yrittäjyyttä on vaikea kuvata yhdellä tavalla. Yksinyrittäjän haasteet ovat toisenlaiset kuin satoja työllistävän yrityksen. Yhdistäviä piirteitä yrittäjille silti löytyy. Yrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä, sitkeyttä, kykyä sietää epävarmuutta ja taitoa hallita riskejä. Yrittämisen hienous on vapaus ja vastuu omasta tekemisestä. Yrittäjien kesken vallitsee yhteisymmärrystä, jonka avulla apua saadaan kun sitä tarvitaan. Yrittäjät ovat arjen sankareita, joita yhteiskunta tarvitsee ja myös yrittäjähenkisiä työntekijöitä yhteiskuntaan tarvitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *