Aktiivinen toimija Euroopassa

🇪🇺 Suomalaisten etu on, että Suomi on vahva ja aktiivinen toimija Euroopan unionissa, jolla on vakaa talous ja erinomainen osaaminen vihreään siirtymään liittyvässä teknologiassa ja teollisuudessa. Suomen kansan enemmistö on kansanäänestyksessä 16.10.1994 kannattanut liittymistä Euroopan unioniin.

🇪🇺 Jäsenvaltioiden ääni tulee kuuluviin EU:n kaikissa toimielimissä. EU:n toimielimiä ovat vaaleilla valittu Euroopan parlamentti, jäsenmaiden valtion- ja hallitusten päämiesten Eurooppa-neuvosto, jäsenvaltioiden hallituksia edustava neuvosto sekä Euroopan komissio, joka laatii ehdotuksia uudeksi EU:n lainsäädännöksi parlamentin ja neuvoston hyväksyttäväksi.

Eurooppa-neuvosto kokoaa yhteen EU-maiden vaaleilla valitut johtajat eli valtion- tai hallitusten päämiehet. He tapaavat vähintään neljä kertaa vuodessa EU-huippukokouksissa. Kun komissio on toimittanut ehdotuksen, neuvosto ja Euroopan parlamentti tarkastelevat sitä samanaikaisesti. Tätä tarkastelua kutsutaan käsittelyksi. Käsittelyjä voidaan järjestää enimmillään kolme, ja niiden jälkeen neuvosto ja parlamentti joko hyväksyvät tai hylkäävät ehdotuksen.

Ehdotuksia käsittelevät ministerit kokoontuvat neuvostossa eri kokoonpanoissa, ja heidän tukenaan on yli 150 työryhmää ja komiteaa. Työryhmiin ja komiteoihin kuuluu edustajia kaikista jäsenmaista.

🇪🇺 EU:n jäseneksi liittyminen on monivaiheinen ja pitkäkestoinen prosessi. Kun hakijamaa on täyttänyt EU-jäsenyyden ehdot, sen on pantava täytäntöön unionin lainsäädäntö kaikilla aloilla. EU-jäsenyyttä voi hakea jokainen maa, joka täyttää jäsenyysehdot. Näitä ehtoja kutsutaan Kööpenhaminan arviointiperusteiksi. Niihin kuuluu vakaa demokratia, oikeusvaltio ja toimiva markkinatalous sekä kaiken EU-lainsäädännön hyväksyminen.

Kun maa haluaa liittyä EU:n jäseneksi, se esittää jäsenyyshakemuksen EU:n neuvostolle, joka pyytää Euroopan komissiota arvioimaan, voiko maa täyttää Kööpenhaminan arviointiperusteet. Komission lausunnon perusteella neuvosto päättää neuvotteluvaltuuksista. Alakohtaiset jäsenyysneuvottelut avataan tämän jälkeen virallisesti.

Mielestäni myös Ukraina on tervetullut jäseneksi täytettyään jäsenyysehdot. Ukraina, kuten muutkin ehdokasmaat, saavat liittymistä edeltävänä aikana taloudellista, hallinnollista ja teknistä tukea saattaakseen EU-lainsäädännön osaksi omaa kansallista lainsäädäntöään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *